مبدا و مقصد کاپوتاژ در یک کشور است و قوانین مختص به خود را دارد. شرکتهای فعال در این حوزه مجوزهای لازم را در اختیار دارند و میتوانند با دریافت حق تجارت داخلی حمل و نقل را به راحتی انجام دهند. در کشورهای ساحلی این جابجایی کالا و مسافران بیشتر از طریق کشتی انجام میشود. برای آشنایی بیشتر با کاپوتاژ بهتر است تا انتهای متن همراه ما باشید.
علل محدودیت کاپوتاژ
کاپوتاژ در زمان اجرای خدمات صادرات کالا محدودیتهایی دارد و عوامل زیادی در بروز این مشکل دخیل هستند. مهمترین دلیل این محدودیت قیمت گذاری است. در ناوگان حمل و نقل ساحلی کشتیهایی به کار گرفته می شوند که خارجی هستند و قیمت پیشنهادی آنها نسبت به کشتیهای داخلی کمتر است.
این موضوع حمل و نقل داخلی را با محدودیت مواجه کرده و باعث شده تا شرکت بتواند با بازار داخلی رقابت کند. پایین آمدن قیمت سوخت و هزینههای کار و نرخ بهره سبب شده تا این باز محدودیتهای زیادی را پشت سر بگذارد.
برای حمل و نقل برخی کالاها محدودیت بیشتر است چون مجوزهای لازم صادر نشده است. جهت رفع این چالش شرکتها قوانین کاپوتاژ را مورد بررسی قرار دادهاند و امروزه از حمل و نقل هوایی و ریلی استفاده میکنند.
شرایط کاپوتاژ
کاپوتاژ شرایط و قوانین خاص خود را دارد به همین دلیل شرکت گسیل کالای شرق خدمات واردات کالا و صادرات را طبق شرایط و ضوابط انجام میدهد. از جمله این شرایط میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اگر کالایی طبق قوانین کشور ممنوع الصدور باشد امکان کاپوتاژ کردن آن وجود ندارد و نمیتوان آن را جابجا کرد. با دریافت مجوز از اداره کل گمرک این کار صورت میگیرد.
- شرط دیگر کاپوتاژ، مورد تایید بودن کالا از سوی گمرک است. شرکتها باید برای حمل و نقل طبق مقررات آییننامه نامه عمل کنند.
- گمرک مبدا مدت زمان رسیدن کالا به مقصد را مشخص میکند. این زمان بر اساس نوع وسیله نقلیه و کیفیت مسیر مشخص میشود. اگر در موعد مقرر کالای کاپوتاژ به مقصد نرسد رئیس گمرک شرکت را جریمه میکند.
- از دیگر شرایط کاپوتاژ میتوان به تضمین سلامت کالای کاپوتاژ اشاره کرد. شرکت باید کالا را سالم به مقصد برساند در غیر این صورت متحمل جریمه سنگین خواهد شد.
- کالایی که صدور و حمل آن غیر مجاز است را نمیتوان توسط کاپوتاژ جابجا کرد. اگر اداره گمرک مجوز حمل و نقل چنین کالایی را صادر کند شرکت اجازه دارد تا آن را به مقصد برساند.
- محموله کاپوتاژ نباید به هیج وجه از مسیر مجاز خود خارج شود و صاحب باز باید پروانه کاپوتاژ را همیشه همراه خود داشته باشد.
- درصورتی که به دلیل حادثه محموله در موعد مقرر به مقصد نرسد شرکت باید به گمرک مبدا اطلاع دهد و از آنها درخواست تمدید زمان کند. اگر علت موجه باشد گمرک با تمدید زمان موافقت میکند.
- در صورتی که مدت زمان اعتبار پروانه به پایان رسیده باشد صاحب بار باید آن را به گمرک مبدا اطلاع دهد تا گمرک مقصد هم در جریان این موضوع قرار بگیرد.
کاپوتاژ دریایی چیست؟
کاپوتاژ دریایی همان حمل و نقل دریایی یا ساحلی است که در یک کشور صورت میگیرد. این جابجایی از طریق رودخانههای مرزی هم امکان پذیر است و باعث میشود تا مسافران یا کالاها سریعتر به مقصد برسند.
حمل و نقل از راه دریا قوانین خاص خود را دارد و امروزه برای این کار از کشتیهای باربری استفاده میکنند. انتقال کالا از یک بندر به بندر دیگر از طریق مرز دریایی انجام میشود. با این کار حمل و نقل کم هزینه خواهد بود و در مسافت کوتاهتری هم انجام میشود.
برای اجرای کاپوتاژ دریایی از وسایل نقلیه داخلی و خارجی استفاده میکنند. وسایل نقلیه داخلی مشمول قوانین و تشریفات خاصی میشوند. این تشریفات تنها شامل جابجایی بار و مسافر نیست؛ بلکه لایروبی، یدککشی و خدمات دیگر را هم شامل میشود. این موضوع نشان میدهد که کاپوتاژ دریایی در ۳ بخش حمل و نقل مسافر، جابجایی بار و عملیاتهای مستقر در ساحل فعالیت دارد. در تمام بخشها نیروهای فنی و متخصص خدمات را به مشتریان ارائه میکنند.
آشنایی با کاپوتاژ خودرو
کاپوتاژ خودرو به معنی خروج خودرو با مجوزهای لازم از کشور است. با دریافت گواهی نامه بینالمللی میتوان این کار را به راحتی انجام دهد. خودرو هم جزو کالاهایی است که میتوان به عنوان محموله کاپوتاژ آن را جابجا کرد.
اگر قصد استفاده از خودرو خود در خارج از کشور را داشته باشید میتوانید از طریق خطوط دریایی و هوایی و جادهای به راحتی آن را جابجا کنید. گمرک این مجوز را در اختیار متقاضیان قرار میدهد تا بتوانند از خدمات کاپوتاژ نهایت استفاده را ببرند.
دریافت مجوزهای عبور و مرور این امکان را به افراد میدهد تا بتوانند به همراه خانواده خود سفری راحت و ایمن داشته باشند. داشتن پلاک بینالمللی شرایط حمل و نقل یا کاپوتاژ خودرو را آسانتر میکند.
اگر مسیر دریایی در پیش دارید میتوانید خودرو را توسط کشتیهای بزرگ به مقصد برسانید. گمرک مبدا این اجازه را به شما میدهد تا برای مدت زمان خاصی از خودروی خود استفاده کنید.
مراحل کاپوتاژ خودرو
برای دریافت کاپوتاژ خودرو باید مراحل خاصی را پشت سر بگذارید. برای خارج شدن از کشور آن هم با اتومبیل شخصی نیاز است تا مدارک شناسایی خود را ارائه کنید. اداره گمرک با بررسی مدارک مجوزی یه عنوان کاپوتاژ ماشین شخصی را در اختیار شما قرار میدهد.
این مجوز به کمک پلاک یا گواهینامه بینالمللی صادر میشود. مدت زمان اعتبار کاپوتاژ خودرو یک سال است. اگر یک ماه کمتر از اعتبار آن باقی مانده باشد نیاز است تا آن را تمدید کنید در غیر این صورت نمیتوانید از مجوز استفاده کنید.
اولین مرحله برای انجام کار مراجعه به اداره گمرک است تا فرم مربوطه را در اختیار شما قرار دهد. پس از تکمیل فرم اسناد و مدارک از شما خواسته میشود. در این شرایط باید حتما خودروی شخصی را همراه داشته باشید.
خودرو باید به نام شخص متقاضی باشد؛ چراکه ارائه مدارک اصلی خودرو الزامی است و مورد بررسی دقیق قرار میگیرد. پس از تکمیل پرونده و بررسی آن مجوز برای کاپوتاژ صادر میشود.
مدت زمان لازم برای دریافت کاپوتاژ خودرو و مدارک مورد نیاز آن
اگر تمام مراحل دریافت کاپوتاژ خودرو را به درستی طی کرده باشید مدت زمان برای دریافت مجوز کوتاه خواهد بود. در صورتی که مراحل تکمیل پرونده ناقص باشد مدت زمان برای دریافت کاپوتاژ بیشتر خواهد شد.
اگر هزینههای لازم را پرداخت کرده باشید این کار در کمترین زمان انجام میشود و گمرک در کمتر از ۲ ساعت مجوز را در اختیار شما قرار میدهد. با دریافت کاپوتاژ فرد متقاضی میتواند خودروی خود را به بیرون از مرز منتقل کند.
برای کاهش مدت زمان دریافت کاپوتاژ بهتر است با قوانین آشنایی کامل داشته باشید و اسناد و مدارک مورد نیاز را از قبل آماده کنید. از مدارک مورد نیاز برای دریافت کاپوتاژ میتوان موارد زیر را نام برد:
- کارت خودرو
- سند مربوط به کمپانی
- برگ سبز یا سند نشاندهنده مالکیت خودرو
- برگه بیمه نامه معتبر
- گواهی نامه معتبر
- ارائه گذر نامه
- یک قطعه عکس ۴×۳
- رسید یا فیش مربوط به پرداخت هزینه
مراحل دریافت پلاک و گواهینامه بین المللی
برای دریافت پلاک و گواهینامه بینالمللی نیاز است تا چندین مرحله ساده را به اتمام برسانید. کاپوتاژ خودرو نیازمند داشتن گواهینامه بینالمللی برای راننده و پلاک بینالمللی برای خودرو است در غیر این صورت نمیتوان ماشین را از مرز خارج کرد.
با مراجعه به شعب مربوطه میتوانید اقدام به دریافت این ۲ مدرک معتبر کنید. قبل از دریافت گواهینامه مطمئن شوید که کشور مقصد گواهینامه شما را قبول میکند. نکته دیگری که باید به آن توجه کنید مدت زمان اعتبار گواهینامه است. اگر کشور مقصد گواهی ۳ ساله قبول میکند شما باید برای گرفتن آن اقدام کنید.
در صورتی که خودرو به نام شما نباشد باید برای دریافت پلاک بینالمللی صاحب خودرو حضور داشته باشد و کارت ماشین را ارائه کند. اگر صاحب خودرو در دسترس نباشد نیاز است تا یک وکالتنامه محضری داده شود.
پلاک بینالمللی موقتی است و شما میتوانید به کمک بست پلاستیکی آن را روی خودرو نصب کنید تا امکان تردد در کشور مقصد را داشته باشید. در صورتی که مراحل ذکر شده را به درستی طی کرده باشید در کمترین زمان گواهی نامه و پلاک بینالمللی برای شما صادر میشود.
هزینه و مدارک لازم برای پلاک بینالمللی
برای دریافت پلاک بینالمللی نیاز است تا هزینههایی را پرداخت و مدارکی را ارائه کنید. هزینهای که پرداخت میشود بابت ترجمه رسمی اسناد و مدارک از طریق دارالترجمههای رسمی است. اگر مدارک تردد بینالمللی به درستی ترجمه نشوند پروسه دریافت پلاک بینالمللی به مشکل بر میخورد. مدارکی که برای انجام این کار نیاز است عبارتند از:
- تصویر کپی از پشت و روی پروانه خروج موقت
- اصل پروانه صادر شده توسط یکی از گمرکات کشور
- اصل و کپی گذرنامه مالک خودرو یا شخص راننده
- اصل کارت خودرو و سند مالکیت
- تکمیل فرمهای لازم برای درخواست
- ارائه فیش واریز هزینه
با ارائه مدارک مورد نیاز برای صدور کاپوتاژ و پرداخت هزینه پرونده متقاضی تکمیل میشود و مورد بررسی قرار میگیرد. بعد از صادر شدن پلاک بینالمللی برگه کاپوتاژ خودرو صادر میشود و فرد میتواند با خودروی خود به کشور مقصد سفر کند. در داخل کشور امکان تردد با این پلاک وجود ندارد.
چه ماشین هایی کاپوتاژ می شوند؟
مجوز کاپوتاژ برای تمام خودروها صادر میشود؛ اما یک سری محدودیت برای برخی خودروها وجود دارد. در صورتی که مدارک ماشین ناقص باشد امکان دریافت این برگه وجود ندارد. ماشینهایی کاپوتاژ میشوند که مدل جدید باشند و تنها چند سال از ساخت آنها گذشته باشد.
اگر مدل خودرو بیش از اندازه پایین باشد مجوز تردد در کشور مقصد به آن داده نمیشود. کاپوتاژ کامیون هم امکان پذیر است و میتوان با خودروی سنگین در خارج از مرز تردد کرد. اداره کمرگ برای ارائه این مجوز یک آیین نامه رسمی را در نظر گرفته است.
طبق قانون اگر خودرو قدمت طولانی داشته باشد باید قبل از کاپوتاژ از سازمان میراث فرهنگی مجوزهای لازم را دریافت کند. تاکنون محدودیت خاصی برای کاپوتاژ کردن نبوده و با رعایت قوانین و ضوابط میتوان این کار را انجام داد.
خودرو نباید بیش از اندازه کار کرده و قدیمی باشد. ماشینهایی که ۲۰ سال از عمر آنها میگذرد فقط با مجوز میراث فرهنگی کاپوتاژ میشوند. قبل از انجام این کار باید به محدودیتها توجه داشته باشید.
نکات مهم برای دریافت برگه و کاپوتاژ خودرو
برای دریافت برگه کاپوتاژ خودرو نیاز است تا شما به نکات مهمی توجه کنید. اولین نکته این است که که شما تنها از مرزهایی که گمرک در آنها واقع شده امکان خروج دارید در غیر این صورت نمیتوانید از مرز خارج شوید.
بهتر است شهری را انتخاب کنید که دارای گمرک مرزی است و میتواند مجوزهای لازم را در اختیار شما قرار دهد. برخی کشورها به مدل خودرو و سال ساخت آن سختگیر هستند پس بهتر است قبل از سفر این موارد را بررسی کنید.
از قوانین کشور مقصد اطلاعات کافی داشته باشید تا در هنگام سفر با مشکل روبرو نشوید. برگه یا مجوز تردد باید همیشه همراه شما باشد تا در صورت بروز مشکل آن را به اداره یا سازمان مربوطه نشان دهید.
همراه داشتن پلاک و گواهینامه بینالمللی کاملا الزامی است. برگه کاپوتاژ به مدت یک سال اعتبار دارد و زمانی که اعتبار آن به پایان میرسد برای تمدید نیاز است تا شما وارد کشور مبدا شوید. اگر بدون اعتبار سفر کنید جریمه خواهید شد.
کدام کالاها را می توان کاپوتاژ کرد؟
کاپوتاژ کالا از طریق خطوط دریایی و هوایی و زمینی باعث شده تا ناوگان حمل و نقل گستردهتر شود. کالایی را میتوان کاپوتاژ کرد که صادرات آنها مشکلی نداشته باشد و گمرک اجازه صادرات را داده باشد.
اگر صدور کالا ممنوع باشد امکان کاپوتاژ آن وجود ندارد. تمام کالاهایی که ورود و خروج آنها به کشور مجاز است به راحتی کاپوتاژ میشوند تا در کمترین زمان و با هزینه اندک در دسترس مصرف کنندگان قرار بگیرند.
وقتی گمرک مجوز برای کالاهای ممنوع صادر میکند صاحب کالا باید در موعد مقرر آن را به مقصد برساند در غیر این صورت جریمه خواهد شد. کالاها با هر جنسی اعم از مایع و جامد و گاز به راحتی کاپوتاژ میشوند.
سخن پایانی
کاپوتاژ این امکان را فراهم کرده تا کالاها بتوانند به بیرون از مرزها صادر شوند. با کاپوتاژ کردن خودرو امکان تردد در بیرون از مرزها وجود دارد و مسافران میتوانند با ماشین شخصی خود به کشور مقصد سفر کنند. برای عبور از مرز مهمترین فاکتور داشتن برگه کاپوتاژ است و افرادی که این مجوز را در اختیار ندارند جریمه میشود. متقاضیان دریافت این برگه باید اسناد و مدارکی را به سازمان گمرک ارائه و بعد از تکمیل پرونده هزینههایی را پرداخت کنند.