مرور زمان در گمرک

مرور زمان در گمرک

مرور زمان در گمرک راهی موثر برای کنترل صادرات و واردات کالاها است. به کمک این روش دولت توانسته از ورود کالاهای تقلبی، ممنوعه و قاچاق به کشور جلوگیری کند.

سازمان گمرک برای بررسی کالاهای وارداتی و صادراتی مدت زمانی را تعیین می‌کند. این زمان بسته به نوع کالا متفاوت است و محموله‌های مشکوک باید برای بررسی مدت زمان بیشتری در گمرک نگهداری شوند.

نیاز به مشاوره دارید؟

همین الان با مشاورین گسیل کالا تماس بگیرید:

مرور زمان در گمرک وقتی اهمیت دارد که بین گمرک و صاحب کالا اختلافی ایجاد شده باشد. اگر در پروسه ترخیص کالا مشکلی به وجود آمده باشد، قانون مرور زمان پیش می‌آید تا به حل مشکل کمک کند. در ادامه به بررسی انواع اختلاف مرور زمان در گمرک می‌پردازیم.

انواع اختلافات مرور زمان در گمرک

قانون مرور زمان در گمرک برای حل و فصل مشکلات گمرکی و رفع اثر اشتباه محاسباتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این قانون بیشتر در زمان ترخیص کالاهای وارداتی اجرا می‌شود و برای همه محموله‌ها یکسان نیست. با صادر شدن سند ترخیص کالا این قانون هم شروع می‌شود. برای آشنایی با شرکت واردات کالا و طی کردن پروسه ترخیص آن هم در کمترین زمان می‌توانید به سایت گسیل کالای شرق مراجعه کنید.

 اگر صاحب کالا برای ترخیص به مدت زمان بیشتری نیاز داشته باشد زمان صدور سند از همان زمان مهلت محاسبه خواهد شد. اختلافات مرور زمان در گمرک به ۲ دسته تقسیم می‌شود:

  • اختلافات گمرکی از سمت گمرک
  • اختلافات گمرکی از طرف صاحب کالا

اختلافات گمرکی از سمت گمرک

این قانون در خود گمرک اجرا می‌شود. طبق این قانون سناد به دایره بازبینی گمرک ارسال می‌شوند تا اگر اختلافی مبنی بر عدم پرداخت کامل ورودی توسط صاحب کالا وجود داشته باشد،به او ارسال شود و هزینه از دریافتی او کسر گردد.

اگر در چنین شرایطی صاحب کالا قوانینی را اجرا نکرده باشد مشمول جریمه خواهد شد. اختلافات گمرکی از سمت گمرک به صورت ابلاغیه برای صاحب کالا ارسال می‌شود تا از مشکلات ایجاد شده اطلاع کافی داشته باشد. اگر به دنبال بهترین خدمات صادرات کالا هستید کارشناسان سایت گسیل کالای شرق بهترین‌ها را به شما معرفی می‌کنند.

اختلافات گمرکی از طرف صاحب کالا

اختلاف گمرکی از طرف صاحب کالا برعکس نمونه قبلی است. در قانون مرور زمان در گمرک ممکن است صاحب کالا طبق قوانین عمل نکند. در این مورد اگر صاحب کالا بعد از تحویل محموله، واحد اختلافاتی در محاسبات باشد ی‌تواند از گمرک درخواست کند تا وجه کسر شده به او بازگردانده شود. صاحب کالا طبق قانون این اجازه را دارد تا به قطع مرور زمان اقدام کند. برای حل این مشکل اسناد را به دفتر واردات صادرات ارجاع می‌دهد تا دوباره مورد بازبینی قرار بگیرند.

انواع اختلافات مرور زمان در گمرک

مبدا مرور زمان

در قانون مرور زمان در گمرک مبدا مهمترین اصل است. تاریخ مبدا از روزی محاسبه می‌شود که پروانه گمرکی توسط رئیس یا قائم مقام گمرک امضا می‌شود. شما می‌توانید این تاریخ را در زیر پروانه‌های گمرکی به همراه مهر و امضای درج شده مشاهده کنید. اگر پروانه گمرکی چنین تاریخی را نداشته باشد بدین معنی است که پروانه تاریخ مبدا ندارد و ناقص است.

برای اینکه بتوانید از مبدا مرور زمان در گمرک مطمئن شوید بهتر است این قسمت را مورد بررسی قرار دهید. تاریخ مبدا در همه پروانه‌ها یکسان نیست. زمانی تاریخ جدید، مبدا مرور زمان قرار می‌گیرد که شما بعد از صدور پروانه‌ای که تاریخ مبدا در آن درج شده، وجه دیگری را برای تشریفات گمرکی پرداخت کنید که برای آن قبض درآمد یا سپرده صادر شود.

تاریخ جدیدی که مبدا مرور زمان قرار گرفته داخل پروانه ثبت می‌شود. اگر بعد از ترخیص کالا از گمرک اختلافاتی مربوط به نوع کالا و اسناد نادرست ایجاد شود، مهلت مرور زمان متفاوت خواهد بود و مبدا تاریخ صدور سند نیست بلکه زمان خروج کالا از گمرک محاسبه می‌شود.

انقطاع مرور زمان

یکی دیگر از اصول درج شده در قانون مرور زمان در گمرک بحث انقطاع مرور زمان است. کاری که مانع از جاری شدن مرور زمان شود را انقطاع می‌گویند. در این شرایط ممکن است چند ماه یا چند سال پرونده باز باشد و تا رسیدن به نتیجه مورد بررسی قرار بگیرد. در این پرونده‌ها مرور زمان جاری نمی‌شود و صاحب کالا باید تا رسیدن به نتیجه منتظر بماند.

اگر در گمرک چنین مشکلی ایجاد شود، هر یک از طرفین برای مهلت مرور زمان باید مبلغی را به صورت کتبی با ذکر شماره و مشخصات پرونده مطالبه کنند. مطالبه یا درخواست استردادی زمانی قابل قبول است و می‌تواند شرایط قاطع مرور زمان را پیدا کند که مشمول موارد زیر باشد:

  • به عمل آمدن درخواست مطالبه یا استرداد در مهلت تعیین شده
  • موضوع درباره یک سند و لاغیر
  • درج نام گمرکی به عنوان مبدا اختلاف
  • ذکر شماره کوتاژ اظهارنامه و شماره پروانه در درخواست کتبی
  • درجه اظهارنامه یا پروانه صادر شده
  • ذکر مبلغ با قید عدد و حروف

گمرک طبق موارد بالا قدام به ارسال درخواست از طریق ابلاغیه می‌کند. صاحب کالا می‌تواند با مراجعه به گمرک درخواست خود را تحویل دهد. اگر به گمرک دسترسی ندارد می‌تواند به بازرسی گمرک مراجعه کند.

تعلیق مرور زمان

تعلیق مرور زمان در گمرک به زمانی گفته می‌شود که یک یا چند روز و یا چند ماه از مهلت مرور زمان شمارش نشده باشد و گمرک آن را در نظر نگرفته باشد. گمرک‌های محلی مرور زمان مشمول تعلیق نخواهد شد و ممکن است طبق قانون مخدنی در برخی مواقع این مشکل ایجاد شود. درخواست تعلیق مرور زمان برای گمرک امکان‌ پذیر نیست و فقط از طرف صاحب کالا صورت می پذیرد.

اسقاط مرور زمان

اسقاط مرور زمان بدین معنی است که طرف دیگر دعوی از حق ایراد مرور زمان صرف نظر کند. صاحب کالا می‌تواند از قانون اسقاط مرور زمان به نفع گمرک استفاده کند. این یک نکته مهم است که افراد باید به آن توجه کنند.

اگر صاحب کالا نماینده قانونی داشته باشد، او در شرایطی می‌تواند از این حق استفاده کند که در وکالت‌نامه بیان شده باشد. در غیر این صورت فقط صاحب کالا حق استفاده از این قانون را دارد. گمرک حق استفاده از اسقاط مرور زمان را ندارد؛ چرا که عهده دار ووصول بیت المال است و نباید حقی را پایمال کند.

قوانین مرور زمان چیست؟

مرور زمان در گمرک قوانین خاص خود را دارد که صاحبان کالا باید به آن پایبند باشند. این قوانین مهم عبارتند از:

  • مهلت قانونی مرور زمان در گمرک

اولین قانون مربوط به مهلت قانونی مرور زمان در گمرک است. اگر اختلاف در نوع کالا با اسناد نادرست باشد این مهلت قانونی از یک سال از تاریخ خروج کالا از گمرک محاسبه می‌شود.

  • شناخت اسناد نادرست

اسناد نادرست در واقع اسنادی هستند که مشخصات کالا را نشان می‌دهند. اگر صاحب کالا نسبت به پرداخت ردیف کمتر تعرفه اقدام کرده باشد، این به معنی ارائه اسناد نادرست است.

  • ارائه به موقع اظهارنامه گمرکی

گمرک اظهارنامه و پروانه گمرکی را به همراه دفتر کوتاژ پروانه به صاحب کالا تحویل می‌دهد. صاحب کالا موظف است تا طبق قانون گمرکی اظهارنامه را مجدد به گمرک تحویل دهد تا بایگانی شود.

قوانین مرور زمان

سخن پایانی

مرور زمان در گمرک یکی از قوانین مهم در ترخیص کالاهای وارداتی است و مانع از ورود کالاهای قاچاق و تقلبی می‌شود. زمان نگهداری کالاها در گمرک متفاوت است و بستگی به نوع کالا و نحوه ترخیص آن دارد. سازمان امور گمرکی برای اجرای این اصول، قوانین و مقررات خاصی را وضع کرده که صاحبان کالا باید به آن پایبند باشند.

کارشناسان سایت گسیل کالای شرق با چندین سال سابقه در زمینه واردات و صادرات کالا شما را با این قوانین آشنا می‌کند. اگر نیاز به مشاوره و راهنمایی داشته باشید مشاورین همیشه در دسترس شما هستند.

سوالات متداول

  • چرا مرور زمان در گمرک اهمیت دارد؟
  •  استفاده از این قانون باعث شده تا صادرات و واردات کالاها به خوبی کنترل شود و تجار نتوانند کالاهای تقلبی و قاچاق را وارد کشور کنند.
  • مرور زمان در گمرک برای همه کالاها یکسان است؟
  • خیر. کالاهای وارد شده در گمرک باید مدت مشخصی نگهداری شوند تا مقامات بتوانند آن‌ها را بررسی و بازرسی کنند. زمان بازرسی کالاها متفاوت است.
  • مدت مرور زمان در گمرک به چه چیزی بستگی دارد؟
  • مدت مرور زمان بستگی به نوع کالا و شرایط وارداتی آن دارد. کالاهایی که مورد شک قرار می‌گیرند ترخیص آن‌ها زمانبر است.
  • مرور زمان در گمرک از چه تاریخی شروع می‌شود؟
  • مرور زمان از تاریخ صدور سند ترخیص کالا شروع می‌شود. اگر قانون دیگری برای مهلت مرور زمان تعیین شود، مبنای مرور زمان مهلت‌های جدید خواهد بود.

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست مطالب